چابهار یکی از مقاصد گردشگری در ایام نوروز در سیستان و بلوچستان است. اگر سفری هیجانانگیز میخواهید، باهوکلات را از دست ندهید.
روستای باهوکلات یا گاندو از جمله جاذبه های مهم گردشگری چابهار است. این روستا شهرتی را که به دست آورده مدیون گونه ای کمیاب از تمساح به نام گاندو یا تمساح پوزه کوتاه است؛ البته درباره شهر چابهار به راحتی می توان گفت از سرزمین های شگفتی محسوب می شود و انواع جاذبه های منحصر به فردی را که دارد در هیچ جای کشور یافت نمی شود و چشم هر جهانگرد و گردشگری را به خود جلب می کند.
فاصله باهوکلات تا شهر چابهار حدود ۱۰۰ کیلومتر است. با استفاده از گوگل مپ میتوانید تا روستای باهوکلات بروید.
جالب است بدانید که گاندوها برای مردم بلوچ اهمیت دارند. آنها معتقدند که اگر گاندوها منقرض شوند، خشکسالی میشود. حتی گردشگران خارجی هم برای دیدن گاندوها به باهوکلات میآیند.
گاندو چیست؟
اگر بخواهیم تمساح گاندو را برای شما معرفی کنیم باید بگوییم این حیوان به نوعی از خانواده کروکدیل های بومی کشورمان و پاکستان محسوب می شود، در دو کشور یکی از حیوانات و خزندگان بزرگ به شمار می آید که در طی ۶۵ میلیون سال پیش تغییرات بسیار اندکی کرده است.
گاندو از جمله حیواناتی است که به نوعی طبیعی در کشورما زندگی می کند، همین خصوصیت تمساح سبب شده تا این حیوان در میان اهالی منطقه و همچنین گردشگران بسیار محبوب شود. گاندو را اهالی بلوچی به معنای راه رونده روی شکم می دانند و در اصل نام اصلی آن تمساح پوزه کوتاه مردابی است.
مکانی که این تمساح قرار دارد بیشتر رودخانه سرباز و همچنین دیگر محدوده های آبی شهرستان سراوان و چابهار است، البته اصلی ترین مکانی که گاندو در آن قرار دارد سیستان و بلوچستان است.
چابهار به دلیل وجود تمساح گاندو سالانه تعداد زیادی گردشگر را به این منطقه می آورد و هم زیستی مسالمت آمیزی با مردم این منطقه دارد، مردمان اهالی تمساح را نماد آبادانی و برکت می دانند و بر این باورند که مرگ یا هجرت انسان قحطی و بدشانسی را برای افراد به ارمغان می آورد، به همین علت افراد تمام تلاش خود را برای بقای این حیوان به کار می برند
تاریخچه منطقه محافظت شده گاندو
در واقع منطقه حفاظت شده گاندو از جمله روستاهای با طبیعت جذاب و عالی در کنار رودخانه این آبادی و بر روی تپه ای قرار دارد که دارای ارتفاع ۴۰ متر از سطح دریا است. هوای روستا در فصول بهار و پاییز آب و هوای معتدل و مناسبی دارد اما در تابستان شرایط جوی آن گرم است.
روستای باهوکلات ساخته شده از دو معماری جدید و سنتی است و اکثر خانه های داخل روستا یک طبقه هستند، مراسمات مذهبی در بین اهالی روستا از اهمیت ویژه ای برخوردار است و مردم این روستا بیشتر در مراسمات با لباس محلی حضور می یابند. روستا طبیعتی فوق العاده و عالی دارد که بسیار دیدنی است و می تواند توجه هر گردشگری را به خود جلب کند.
در این روستا پرندگانی از شبه قاره هند زندگی می کنند و از انواع موجودات مختلف می توان به راسو، سنجاب، ماهی گل خوار و هوبره و همچنین لاکپشت دریایی اشاره کرد. تمساح گاندو و اجداد آن تقریبا ۲۲۵ تا ۲۶۵ میلیون قبل زندگی می کرده اند، البته علاوه بر این که این تمساح در اطراف روستای باهوکلات و رودخانه آن قرار دارند در اطراف رودخانه کاجو واقع در شهرستان سرباز وجود داشته اند، نکته جالب درباره تمساح این است که ۹۰ روستا در استان سیستان میزبان گاندو ها هستند.
روستای باهوکلات و تمساح های گاندو
در روستای باهوکلات مرد کهنسالی به نام «ملک دینار شجره» در گودال پرآبی که سالها پیش خودش ساخته، تمساح پوزه کوتاه نگهداری میکند تا نسل این حیوان منقرض نشود. به تمساح پوزه کوتاه در زبان بلوچی، گاندو میگویند. گاندو، نوعی کروکودیل بومی شبهقاره هند و ایران است.
بسیاری از گردشگران برای بازدید از این حیوان خوفانگیز به خانه و برکه ملک دینار سر میزنند. وقتی وارد این مکان میشوید ملک دینار از شما میخواهد که سکوت را رعایت کنید تا تمساحها با آرامش به سمتش از آب برای دریافت غذا بیرون بیایند. او با تکرار کلمه بَپسبَپس آنها را صدا میزند. گویی این زبان مشترک آنهاست. شاید بهترین لحظه برای شما زمانی باشد که ملک دینار با یک دست و با کمک یک چوب حیوان را نوازش میکند و با دست دیگر به آنها غذا میدهد. البته شما حق نزدیک شدن به این حیوان را ندارید و فقط میتوانید با فاصله از آنها عکس یا فیلم بگیرید.
اقامتگاه بوم گردی گاندو
اگر تمایل داشته باشید شب را هم میتوانید در اقامتگاه بومگردی ملک دینار بگذرانید. او از درآمد حاصل از این اقامتگاه از پس مخارج سنگین نگهداری گاندوها برمیآید. نگران نباشید فضای نگهداری از این گاندوهای حدودا ۳ متری جدا از اقامتگاه است.
همچنین میتوانید زیر درختان تمبر هندی این اقامتگاه شیرچای که نوشیدنی رایج مردم سیستان و بلوچستان است بنوشید تا عطر هل آن خستگی را از تنتان به در کند.
دیدگاه خود را بنویسید