غذاهای محلی سیستان و بلوچستان به واسطه دامپروری که دارند، سالم و مقوی است زیرا از روغن حیوانی برای تهیه غذاهای خود استفاده می‌کنند بنابراین میزان سالم بودن در آن بیشتر است. غذاهای سنتی سیستان و بلوچستان همیشه مورد توجه و استقبال مسافران بوده است زیرا هم طعم فوق‌العاده‌ای دارند و از تنوع بالایی برخوردار هستند.

تباهگ

تباهگ از غذاهای سنتی سیستان و بلوچستان است که طعم دلچسبی دارد و بیشتر در ماه‌ رمضان و در وعده سحری میل می‌شود. مواد این غذا گوشت گوسفند یا بز است که به صورت ورقه‌ای پخته می‌شود و ادویه هایی شامل نمک، فلفل و پودر انار ر ا به آن اضافه می کنند تا خوشمزه‌تر شود.

دوغ پا

دوغ پا یکی از خوشمزه ترین غذاهای بلوچی است که طرفداران زیادی دارد. شکل ظاهری غذا شبیه خورشت قیمه است تنها فرقی که با این خورشت دارد، به جای آب با دوغ تهیه می‌شود. مواد اولیه دوغ پا، تکه‌های گوشت گوساله، لپه و پیاز است که با هم تفت داده می‌شود و به آن دوغ اضافه می‌کنند. برای خوشمزه شدن آن از فلفل سیاه، روغن، نمک، زعفران و زردچوبه هم استفاده می‌شود تا غذا با ترکیب ادویه‌ها، مزه خوش طعمی پیدا کند

تنورچه یا دیگچه

تنورچه از غذاهای پرطرفدار و خوشمزه بلوچی است که به دیگچه هم شهرت دارد و همانطور که از نامش پیداست داخل تنور طبخ می‌شود. پایه و اساس آن قطعات بزرگ گوشت است که به دو روش به سیخ کشیدن و کبابی در تنور می‌پزند.

پکوره

پکوره یکی از غذاهای محبوب در سیستان و بلوچستان است که اصالت آن از کشورهای همسایه مثل افغانستان و پاکستان نشات گرفته شده است و بیشتر در ماه‌های رمضان سرو می‌شود. مواد اصلی پکوره آرد گندم، گشنیز، فلفل، آرد نخودچی، پیاز، ادویه، آب و خمیر مایه است و در بین مردم طرفدار زیادی دارد.


پکوره از غذاهای محلی سیستان و بلوچستان

پلو زعفرانی

پلو زعفرانی نیز جزو غذاهای سیستان و بلوچستان است که اصالتا به کشور پاکستان برمی‌گردد.  شکل ظاهری این غذا به مرصع پلو شباهت دارد. مواد اصلی این غذا شامل مرغ یا گوشت قرمز، مغز بادام و پسته است.

ماهیگ پچ

ماهیگ پچ یکی دیگر از غذاهای خوشمزه مردم بلوچ است که ماهی و آرد بخش اصلی آن است. برای تهیه این غذا خمیری از آرد گندم آماده کرده، خمیر را پهن و آن را به دو قسمت تقسیم می‌کنند و ماهی را با برگ های درخت خرما می‌پیچند و روی آتش کباب می‌کنند.

فرهنگ غذایی سیستان و بلوچستان

همانطور که مشاهده کردید، در فرهنگ غذایی مردم سیستان و بلوچستان، غذاهای محلی و سنتی بسیاری یافت می‌شود و هر منطقه غذای خاص خودش را دارد. مردم در طبخ غذای محلی زاهدان از ادویه‌های مخصوص مانند آچار استفاده می‌کنند؛ دامپروری در این منطقه رایج است و گوشت بخش مهمی از مواد اصلی غذاهای مردم این سرزمین را تشکیل می‌دهد. خرما دومین ماده اصلی در طبخ انواع خوراکی و غذا در بین خانواده‌های سیستانی و بلوچ است. سبزی‌ها در فرهنگ غذایی این مردم جایگاه ویژه‌ای دارند و معمولا از سبزی‌های خودرو و بومی در طبخ غذاها استفاد می‌شود. نان هم از دیگر مواد اصلی در رژیم غذایی مردم بلوچ و سیستانی است که در انواع خوشمزه‌ای طبخ می‌شود.